Næsten selvforsyning

mandag den 21. oktober 2013

Som jeg nævnte i et indlæg for et par dage siden tilbragte vi en skøn efterårsferie hos drengenes Mormor i Nordjylland. Tiden stod nærmest stille og vi nød hvert øjeblik - ingen stress og jag, blot hygge, afslapning og leg.
Et par af dagene gik vi en dejlig "lufte-hunde-tur" rundt i "Kæret" og heldigvis havde vi et par store poser i lommen for på vores vej fik vi samlet en hel masse lækkerier fra naturens overdådige spisekammer - og det hele er blevet brugt med stor kærlighed...


Her er et lille udpluk af vores høst - skønne æbler, brombær og hyldebær. Vi fandt også hyben på en anden af vores ture.



Et par af æblerne og alle brombærrene blev anvendt til en skøn æblebradepandekage bagt med æg fra Mormors høns og serveret med kold cremefraiche til eftermiddagskaffen.
Opskriften er fra "God mad - let at lave":

Æblebradepandekage
Bradepande/Ildfast fad ca. 30*40 cm

250 g smør
250 g sukker
4 æg
400 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 tsk kardemomme
1 ½ dl mælk

Fyld:
5-6 æbler
200 g brombær
3 spsk sukker
1 tsk kanel

Tænd ovnen på 175 grader og smør bradepanden med lidt smør.
Rør smør og sukker hvidt og skummende.
Rør æggene i et ad gangen og rør godt indimellem.
Sigt mel, bagepulver og kardemomme og rør det i dejen skiftevis med mælken.
Hæld dejen op i bradepanden.
Skræl og skær æblerne ud i både. Læg æblebådene og brombærrene oven på dejen.
Drys med sukker og kanel.
Bag kagen nederst i ovnen i ca. 45 min.


Hyldebærrene kogte Mormor til saft sammen med nogle af æblerne og jeg lavede marmelade af vores plukkede hyben og nogle æbler - opskriften på hybenmarmeladen findes her.
Mormor kogte også den skønneste æblesirup til os efter denne opskrift (metode 1), som jeg vil nyde på min morgengrød i den kommende tid


Med os hjem til Hovedstaden fik vi denne kæmpekasse fyldt med lækkerier fra økogården, som vi besøgte med Mormor i ferien, samt æg og parterede kyllinger fra Mormors hønsehold.

Jeg elsker tanken om, at vi ud fra en skøn gåtur dannede et fællesskab om at plukke frugter og bær i naturen, som blev behandlet med stor kærlighed og omdannet til fantastisk lækre produkter - som ikke blot er økologiske og bæredygtige, men også minder os om en dejlig ferie hver gang de kommer på bordet.








Ingen kommentarer :

Send en kommentar